A1 / MODUL 1 / LECKE 1

Kedves Tanuló! Az első lecke célja, hogy betekintést nyerj a német nyelv alapjaiba, a nyelv szerkezetébe, és logikusan gondolkodva rájöjj a szövegben előforduló nyelvtani szabályokra, az egyes szavak jelentésére. Erre a képességre ugyanis mindgvégig szükséged van a nyelvtanulás során, és az idegen nyelv használata közben is.

Akik meg akarnak tanulni németül

Hamarosan új online német nyelvi kurzus indul kezdőknek. Az első jelentkezők között orvos, eladónő és szakács is akad. A tanárnő éppen most olvassa fel a bemutatkozásukat.

Person 1: Antonio
Ich heiße Antonio und ich komme aus Italien.
Ich bin Koch in einem italienischen Restaurant.
Ich koche gut. Kochen ist mein Hobby.
Musik mag ich auch. Ich spiele Gitarre.

Person 2: Mei
Ich bin Mei. Ich komme aus China, aber ich lebe in Budapest.
Ich bin Verkäuferin im einem chinesischen Warenhaus.
Ich bin sportlich. Meine Hobbys sind Joga und Pilates.

Person 3: Doktor Kardos
Mein Name ist Doktor Kardos. Ich wohne in Ungarn, in Sopron.
Ich bin Arzt. Ich arbeite in einem Krankenhaus (Klinik) in Wien.
Ich mag Sport. Ich spiele Tennis und Fußball.
Ich lese gern Bücher von Agatha Christie.

Akkor most lássuk a tesztet:


A szöveg érted van. A szöveget meg már érted.

Noha még nem beszéled a német nyelvet, de egy csomó infót így is megérthettél a fenti bemutatkozókból. Biztos vagyok benne, hogy a lenti kérdéseket a lehetséges megoldások nélkül is meg tudnád válaszolni. Én azonban (hogy segítselek, vagy éppen elbizonytalanítsalak), felkínáltam Neked 3-3 válaszlehetőséget, amik közül mindig csak az egyik helyes. No de melyik?

Rávezetlek. Kitalálod?

Még haladó nyelvtanulóként is előfordulhat, hogy nem értesz meg mindent, amit mondanak vagy leírnak. Sokszor azonban már kezdőként is ki lehet következtetni az egyes szavak jelentését és néhány nyelvtani szabályt. Próbáld ki, menni fog!

Mennyire figyelsz oda másokra?

Veled is előfordult már, hogy valaki bemutatkozott, de pár perc múlva már nem emlékeztél a nevére, és az elmondottakra is csak alig? Lássuk, mit jegyeztél meg Mei-jel, Antonioval és Kardos doktorral kapcsolatban! Válaszd ki, hogy a lenti mondatok kinek a bemutatkozásában szerepeltek!

Párkereső

Gondoltad volna, hogy az elmúlt fél órában már legalább 20 szót megtanultál? Mivel ige nélkül nincs német mondat, így most az igék lesznek a fókuszban. 10 német ige keresi magyar párját. Segíts nekik egymásra találni! Ha készen vagy, olvasd fel hangosan a párok tagjait, hogy még jobban elmélyüljön a kapcsolatuk, és a Te kapcsolatod is az igékkel.

ich bin ich heiße ich komme ich wohne
ich lebe ich lese ich koche ich mag
ich arbeite ich spiele

Mindig ugyanaz a lemez?

Hallgasd meg újra a szöveget. Noha a borító nem változott, ez mégis egy új lemez. Teljesen más élmény lesz újra meghallgatni, mivel már mindent megértesz belőle. Írd meg a „fülszöveget”, vagyis a kedvenc csoporttagod bemutatkozását magyarul. A másik kettőt pedig fordítsd le szóban! Tipp: Hallgasd meg a szövegeket úgy is, hogy megállítod 1-2 mondat után és megismétled az elhangzottakat szóban. Sokat fog segíteni a tanulásban és a helyes kiejtésben is.

Bip-bip...

Jól hallottad, pingett a telefon. Újabb jelentkezők küldtek e-mailt. Köztük egy magyar házaspár, egy táncos lábú kozmetikus és egy spanyol focirajongó. Ha szívesen csatlakoznál a csoportomhoz, mert szimpatikusak a csoporttársak, és mert már egy alkalom után is tanultál hasznos dolgokat, várlak szeretettel! Nincs más teendőd, mint a fenti szövegek mintájára írni magadról egy rövid, 4-5 mondatos bemutatkozást. Nálad a labda!